Op stap

Gletsjermeer

IJsland

De eerste die met zijn familie en veestapel naar IJsland zeilde met de hoop zich er definitief te kunnen vestigen (+/- 860) was Flóki Vilgerðarson maar tijdens de strenge winter die volgde stierf al zijn vee door voedselgebrek en verbitterd moest hij terugkeren. Toen hij al het drijfijs in de fjorden zag ronddrijven noemde hij het eiland IJsland.
   Lees meer »   
Staart van Bultrug

IJsland & walvissen

Walvissen observeren in hun natuurlijke omgeving is wereldwijd heel populair geworden en jaarlijks gaan miljoenen mensen op zee om een glimp op te vangen van deze majestueuze dieren. Ook IJsland kende een explosieve toename van het walvistoerisme en jaarlijks nemen er honderdduizenden toeristen deel aan een 'Whale Watch Tour' om walvissen te spotten. Maar ...
   Lees meer »   
Walrus met kop boven water

Svalbard

Volgens een korte vermelding in IJslandse annalen van 1194 zouden de Vikings in het hoge noorden een eilandengroep hebben ontdekt die ze Svalbard noemden (koude kust). Een uitloper van een warme Atlantische golfstroom die nog net tot aan West-Spitsbergen reikt houdt de kust daar in de zomer ijsvrij zodat daar dan scheepvaart mogelijk is.
   Lees meer »   
Bruine beer

Alaska

In 1860 besloot Rusland het aantal overzeese gebieden in te krimpen en op 9 april 1867 werd Alaska aan de Verenigde Staten verkocht voor 7.2 miljoen dollar (ongeveer 113 miljoen in huidige dollars). De naam Alaska (Аляска) bestond reeds in de Russische koloniale periode en is afgeleid van het Aleutische alaxsxaq (vasteland) maar het is ook gekend als Alyeska, het grote land.
   Lees meer »