NATUREVIEW  natuurfotografie door Jan Roofthooft

Adobe's DNG

Omdat er tussen ieder cameramerk en ook binnen ieder cameramerk verschillen zijn in RAW en RAW dus helemaal geen standaard bestandsformaat is heeft Adobe in 2004 een publiek toegankelijke archiveringsindeling voor RAW-bestanden ingevoerd met de naam: DNG (Digital Negative).

DNG-bestanden hebben de extensie .dng

DNG is één vervanger voor alle verschillende RAW-formaten.
Een DNG-bestand is net als een videobestand een soort container waarin je extra gegevens die je aan een beeld wil toevoegen kan opslaan. Ook je origineel RAW-bestand kan je mee in het DNG-bestand opslaan als je dat per se wil (dit verdubbelt bijna de bestandsgrootte).

Ondanks DNG verscheidene voordelen biedt (zie de link 'Adobe DNG' in de rechtse kolom) blijven meerdere fabrikanten bij hun merkeigen RAW (Canon = .cr2, Nikon = .nef, enz.).
De volgende cameramerken beschikken over camera's die al direct DNG-bestanden genereren: Hasselblad, Leica, Samsung, Casio, Ricoh, Pentax. Bestanden van deze camera's hebben dus ook de extensie .dng.

In Adobe Photoshop Lightroom kan je reeds tijdens het importeren je beelden naar DNG converteren en er meteen ook gegevens aan toevoegen (bvb. copyright, keywords, enz.).

Het converteren van RAW naar DNG geeft voor zover ik heb ervaren geen enkel kwaliteitsverlies.

Let op als je een merkeigen RAW-conversieprogramma gebruikt (bijvoorbeeld Canon Digital Professional of Nikon Capture NX) want deze programma's openen geen DNG !

Beschik je niet over Adobe Photoshop Lightroom dan kan je je RAW-beelden naar DNG converteren met de gratis DNG convertor van Adobe die heel eenvoudig is in gebruik en er als volgt uitziet:In vak 1 en 2 geef je respectievelijk bronmap en doelmap op (ook submappen kan je mee converteren als je dat aanvinkt).
In vak 3 kan je de documentnaam wijzigen en aanduiden vanwaar de nummering moet beginnen.
In vak 4 kan je 'Voorkeuren' ingeven. Met de knop 'Voorkeuren wijzigen' kan je die naar eigen keuze instellen. In de laatste alinea onder 'Voorkeuren' heb je de mogelijk om je originele RAW mee in te sluiten als je dat nodig acht.


Naar volgende pagina De hyperfocale afstand