NATUREVIEW  natuurfotografie door Jan Roofthooft

In de fototas

Canon EOS 7D Mark II

Alles bij mekaar heeft het 5 jaar geduurd vooraleer Canon in september 2014 de opvolger van de EOS 7D aankondigde, de EOS 7D Mark II. 5 jaar is heel lang in het digitale cameratijdperk en dus lagen de verwachtingen heel hoog, temeer omdat je verwacht dat deze camera ook weer een hele tijd zal moeten meegaan.

De EOS 7D Mark II heeft een APS-C-sensor met een crop-factor van 1.6. Met zijn uitgebreid autofocussysteem en zijn 10 beelden per seconde is het duidelijk dat de 7DII is bedoeld voor actiefotografie.

Als je de EOS 7D Mark II in je handen neemt voelt die onmiddelijk degelijk aan, soliede en robuust. Uiteraard heeft deze camera nog meer pluspunten dan zijn voorganger. Uit de specificaties som ik er een aantal op:

 • Uitgebreid autofocussysteem met 65-autofocuspunten, allemaal van het cross-type.
 • Autofocusgebied en autofocuspunten zijn makkelijk te kiezen en te verplaatsen door de 'multicontroller'.
 • Autofocus bij f8 gelijk (maakt autofocus mogelijk op een 5.6 objectief met 1.4x convertor of een f4 objectief met 2x convertor).
 • 10 beelden per seconde (en stiller dan zijn voorganger) met buffer van 31 RAW-beelden of 1090 JPEG.
 • Nieuwe 'Digic 6' beeldprocessors (2X).
 • Dual Pixel CMOS AF sensor.
 • Live view video autofocus waarbij bewegende onderwerpen gevolgd kunnen worden tijdens het filmen.
 • Geïntegreerde intervaltimer.
 • 1/8000 sluitertijd.
 • Sluiter 200.000 kliks (7D = 150.000 kliks).
 • Betere 100% zoeker waarin men naar keuze ook heel wat informatie in kan weergeven.
 • Betere weerbestendigheid (weather sealing) maar alleen waterdichte camera's zijn waterdicht (tot een bepaalde diepte).
 • 2 kaartsloten, SD en CF (wat mij betreft had 2 SD-kaartsloten beter geweest. SD-kaarten zijn heel compact en ook supersnel).
 • GPS. Geweldig leuk extraatje maar je moet je batterij beter in het oog houden.
 • LP-E6N batterij met grotere capaciteit (fijn dat men het vorige type LP-E6 ook nog kan blijven gebruiken).
 • USB 3.0.

Zelf heb ik nog niet veel ervaring met deze nieuwe aanwinst maar op het internet en in tijdschriften zijn er al tientallen reviews verschenen. Er is veel positief nieuws maar zoals gewoonlijk ook heel wat kritiek.
De perfecte camera bestaat blijkbaar nog altijd niet.
In de rechtse kolom een greep uit de reviews. Kijk vooral ook naar de gebruikersreviews want hun oordeel is misschien veel belangrijker dan al de rest.

Hieronder een opsomming van enkele kritische opmerkingen die je in een aantal reviews tegenkomt:

 • Op 5 jaar tijd is er bij Canon weinig vooruitgang geboekt wat sensortechnologie betreft, in de praktijk valt het allemaal nogal mee maar de sensor presteert nog altijd minder goed dan sommige concurenten.
 • Geen spotmeting gekoppeld aan het autofocuspunt.
 • Geen kantelbaar touch screen display zoals op EOS 70D en 80D. Wie er ooit één keer heeft mee gewerkt kan nooit meer zonder.
 • Video is niet echt scherp en mist daardoor fijnste details.
 • Geen 4k video, nog niet echt nodig maar als deze camera weer 5 jaar mee moet gaan kan er in die tijdspanne heel wat veranderen.
 • Magic Lantern bewijst dat er meer handige dingen mogelijk zijn met Canon camera's, bvb. zebra's om de belichting precies te controleren, focus peaking, enz.
 • Geen WiFi ingebouwd (voor mij hoeft WiFi niet per se, maar voor sommigen kan het wel interessant zijn.
 • Prijs!

Canon EOS 6D

xxNiet de Canon EOS 5D Mark III maar EOS 6D is de opvolger geworden van mijn EOS 5D.
De 6D is bijna 1000 euro goedkoper dan de 5D MarkIII terwijl er geen verschil is in beeldkwaliteit en ook het verschil in pixels is te verwaarlozen, 6D heeft 20,2 Mpx, 5DIII heeft 22,3 Mpx (mijn 5D had 12,8 Mpx).

Aangezien deze camera vooral zal gebruikt worden voor landschap- en macrofotografie hoeven er ook niet te veel toeters en bellen op te zitten.

De 6D is momenteel de lichtste en de goedkoopste Canon full-frame spiegelreflex, ideaal dus om mee op stap te gaan.

Het internet staat tegenwoordig bol van vergelijkingen, commentaren en kritieken, het makkelijkste deel dus want keigoede foto's zie je er zelden of nooit bij staan maar één ding is zeker, met de 6D kan je schitterende foto's maken.

Autofocus

Over de autofocus van de 6D is al heel wat te doen geweest, 11 autofocuspunten is wel echt heel pover en het is dus duidelijk dat de 6D niet is bedoeld voor sport- en actiefotografie, de 5DIII is dan een betere keuze (nog beter is de 1DXII als je niet stuikelt over het extreem hoge prijskaartje).

Video

Als je meer videomogelijkheden en -kwaliteit wil is de 5DIII misschien een betere keuze al moet er wel worden bijgezegd dat vele amateurs veel plezier hebben beleefd aan hun video's gemaakt met 7D, 60D, 600D, en met de 5D Mark II werden de voorbije jaren zelfs professionele films gedraaid. Al deze camera's presteren wat moiré betreft minder of hooguit op hetzelfde niveau als de 6D.
Moiré is een beetje eigen aan DSLR's. Om moiré tegen te gaan kan men een mosaicfilter aanschaffen.
Kies in de 6D videosettings alvast voor ALL-I wat een betere kwaliteit geeft en vooral meer geschikt is voor nabewerking (de bestandsgrootte van de video-opname neemt wel toe).

Geheugenkaart

Er valt mee te leven dat de 6D slechts één SD-geheugenkaartslot heeft omdat er bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen meestal toch tijd genoeg is om van kaart te wisselen maar 2 kaartsloten had wel beter geweest. Dat Canon gekozen heeft voor SD in plaats van CF is ook geen probleem, SD is heel compact (en ook snel).

HDR (High Dynamic Range)

HDR wordt gebruikt bij kritische lichtsituaties. Hiervoor maakt men meestal 3 of meer beelden met verschillende belichtingstrappen die nadien door middel van de geschikte software worden samengevoegd tot één beeld. Maar HDR kan ook in de camera gebeuren, de beelden worden in de 6D automatisch samengevoegd tot één jpg-opname, alleen het samengevoegde beeld wordt hierbij opgeslagen, de afzonderlijke beelden worden niet bewaard (de 5DIII bewaart die wel).
Ik ben geen grote fan van HDR omdat het resultaat meestal toch net niet is wat je zou willen.

GPS

GPS is mooi meegenomen. De ingebouwde GPS-ontvanger registreert lengte- en breedtegraad, hoogte en tijdstip en bewaart deze locatiegegevens in de exif van de foto. Achteraf kan men dan die gegevens gebruiken om op een virtuele kaart te zien waar de foto's zijn gemaakt. Heel makkelijk kan dat in de Map-module van Adobe Lightroom (vanaf versie 4).

De GPS heeft ook een logfunctie waarmee de route die de camera heeft afgelegd kan worden vastgelegd, ook als je geen foto maakt of als de camera uit staat. De afgelegde route kan men nadien bekijken met de bij de camera meegeleverde 'Map Utility-software'.

WI-FI

De 6D is de eerste DSLR-camera met ingebouwde WI-FI en men kan een directe WI-FI-verbinding maken met een pc, smartphone of tablet (de camera functioneert dan als access point). Je kan er dan vanalles mee doen;

 • de camera op afstand bedienen met de bij de camera geleverde EOS-Utility software of andere app.
 • de camera op afstand bedienen met een smartphone of tablet en de opgeslagen beelden bekijken.
 • de opnamen naar een andere Canon-camera overbrengen met de ingebouwde draadloze netwerkvoorziening
 • opnamen afdrukken met een WI-FI-printer
 • opnamen en video's naar een webservice versturen (bvb. Facebook, YouTube)
 • opnamen bekijken met een mediaspeler die DNLA* ondersteunt. * Digital Living Network Alliance

WI-FI vraagt heel wat van de batterij en schakel je best uit als je het niet gebruikt.

Conclusie

Voor mij is de EOS 6D een hele stap vooruit ten opzichte van mijn 5D. De 6D oogt degelijk, ligt goed in de hand, alle bedieningsknoppen zijn makkelijk bereikbaar, menu's zijn overzichtelijk, goede beeldkwaliteit, gevoelig centraal autofocuspunt, heldere zoeker, goede batterij autonomie (behalve als je GPS of WIFI gebruikt), enz.
De EOS 5D Mark III is een betere keuze als je sport- en actiefotografie wil doen en een betere videokwaliteit wil.

Als ik dan toch nog iets op het 6D-verlanglijstje mag zetten;

 • een uitklapbaar of kantelbaar LCD-touch screen is wel echt heel handig en plezierig om mee te werken.
 • Meer uitgebreid autofocus systeem, het huidige is belachelijk pover voor deze tijd.
 • het oogcorrectiewieltje naast het zoekeroculair verdraait te gemakkelijk en moet dan steeds opnieuw worden ingesteld wil je door de zoeker een scherp beeld zien (al een oud probleem bij Canon).
 • het zoekeroculair kan niet manueel worden gesloten zoals bij Nikon ea. Een heel nuttig attribuut!
 • waar blijven de in de camera ingebouwde interval timer functies die bij andere merken al een hele tijd beschikbaar zijn? (Magic Lantern heeft dat probleem opgelost).
 • yyautofocus scherpstelling die ook nog werkt bij diafragma f8 (zoals bij Canon 1DX en 5D Mark III, Nikon D810, D610, D7200, enz.), zeker interessant als je met converters werkt.
 • het programmakeuzewiel linksboven op de camera heeft slechts 2 standen om camerafuncties in het geheugen op te slaan (C1 en C2, zie de rechtse foto). 7D en 5DIII hebben 3 C-standen. Een derde C-stand (C3) had er zeker nog bij gekund, het kost zo goed niets! Wat mij betreft mag Canon er zelfs nog enkele C-standen bijvoegen want het werkt snel en makkelijk.
 • een popup flash kan soms makkelijk en handig zijn.
 • USB 3.0

Objectieven

Momenteel gebruik ik objectieven van 16 tot 500 mm. Op de 500 mm tele gebruik ik soms een EF 1.4 III converter.

Bovenstaande objectieven worden regelmatig gebruikt in combinatie met polarisatie- en ND-filters.


Statief, balhoofd, snelspansysteem en oliekop

Gitzo GT3540LS (is vervangen door GT3542LS € 559 of de nog duurdere GT3543LS € 999).
Carbonstatief ZONDER MIDDENZUIL (van een statief met middenzuil heb je bij natuurotografie meer last dan genot en bovendien vermindert een middenzuil de stabiliteit).
Deze statieven hebben 4 secties waardoor ze vrij compact zijn wat interessant is als je ermee op reis moet, lengte: 57,5 cm, max. werkhoogte: 146,5 cm, min. werkhoogte: 9,4 cm, gewicht: 1,96 kg, draagvermogen: 18 kg.
Goedkopere (chinese) alternatieven zijn:
Benro C3780TN (€ 429) Geen wisselstukkenlijst beschikbaar! Naservice?
Coman TG340CT (€ 409) Geen wisselstukkenlijst beschikbaar! Naservice?
Sirui RX-4214 (€ 799) Wisselstukkenlijst beschikbaar. Naservice?
Lees ook: http://www.eoszine.nl/389136/Carbon-statieven.html
Hou er rekening mee dat je van elk recent Gitzo statief een wisselstukkenlijst (pdf) kan bekijken of downloaden waarin alle onderdelen van het statief duidelijk zijn vermeld en genummerd, elk onderdeel kan heel snel worden besteld en geleverd.

Balhoofd: Benro G3 is een compact concept omdat het blokkeersysteem zijdelings werd gemonteerd waardoor men hoogte en gewicht sterk kon reduceren. Op deze G3 staat een Arca Swiss compatibel snelspansysteem gemonteerd. Hoogte: 94 mm, gewicht: 0,74 kg. draagvermogen: 16 kg, diameter bol: 54 mm.

Videokop: Manfrotto 503 (is nu MVH502AH of MVH500AH)
Manfrotto 503 is een voor video bedoeld 'fluid' 'oliekopsysteem' (gecombineerd met een veersysteem) waarmee zachte en gecontroleerde pan- en shift bewegingen mogelijk zijn. De 'demping' van de beweging is prima te regelen waardoor deze kop heel geschikt voor het maken van vliegbeelden van vogels met zware telelenzen en ook om vanuit een schuilhut te werken omdat heel bruuske bewegingen van het teleobjectief worden vermeden. Uiteraard is deze videokop ook geschikt voor het maken van video's met pan en shift. Gewicht 1,17 kg, laadvermogen max 8 kg.


Fototas

thinkTank Airport Accelerator


Naar volgende pagina Sensorreiniging