NATUREVIEW  natuurfotografie door Jan Roofthooft

Op stap

                           Klik in de afbeelding om te selecteren

Bruine beer Alaska

In 1860 besloot Rusland het aantal overzeese gebieden in te krimpen en op 9 april 1867 werd Alaska aan de Verenigde Staten verkocht voor 7.2 million dollar (ongeveer 113 millioen in huidige dollars). De naam Alaska (Аляска) bestond reeds in de Russische koloniale periode en is afgeleid van het Aleutische alaxsxaq (vasteland) maar het is ook gekend als Alyeska, het grote land.

GletsjermeerIJsland, een korte kennismaking

De eerste die met zijn familie en veestapel naar IJsland zeilde met de hoop zich er definitief te kunnen vestigen (+/- 860) was Flóki Vilgerðarson maar tijdens de strenge winter die volgde stierf al zijn vee door voedselgebrek. Verbitterd moest hij terugkeren en noemde het eiland IJsland vanwege het drijfijs dat hij in de fjorden zag ronddrijven. Een andere versie wil dat latere bewoners de naam IJsland gaven in de hoop met deze ‘koele’ naam anderen af te schrikken omdat ze niet te veel toeloop wilden hebben.

WalruskopSvalbard, archipel in het Hoge Noorden

Volgens een korte vermelding in IJslandse annalen van 1194 zouden de Vikings een eilandengroep in het hoge noorden hebben ontdekt die ze Svalbard noemden (koude kust). Een uitloper van een warme Atlantische golfstroom die nog net tot aan West-Spitsbergen reikt houdt de kust daar in de zomer ijsvrij zodat daar dan scheepvaart mogelijk is.